Sunny Furniture Logo
Мебели СЪНИ
Назад

Красотата на естествения дървесен фурнир

Публикувано на 30-08-2016 в 18:09 ч.

Мебелите с дървесен фурнир винаги са впечатлявали с красотата си и с уюта, които придават на помещението. Елегантността, която създават, трудно може да се постигне с мебели с меламиново или друго покритие. Топлината на истинското дърво, с което са облечени мебелите с фурнир, е неповторима, и неслучайно толкова много хора предпочитат точно такъв вид обзавеждане – както за дома, така и за офиса.

Какво всъщност представлява фурнирът? Това е дърво, изрязано и обработено така, че да се получи много тънък фин слой – обикновено с дебелина 2-3 мм, който да показва шарките на дървесината и да има възможност да се поставя върху различен вид плоскости – най-често МДФ, но също и ПДЧ. Основните начини за получаване на фурнир са два: или чрез „белене“ на дънера на дърво, или чрез изрязване на големи правоъгълни блокове дървo, които на свой ред се режат на много тънки слоеве. А красивите дървесни шарки – запазената марка на фурнира, се дължат на начина на прорязване на дънера и по-точно на ъгъла, под който се реже. Съществуват три основни начина за обработка на дървото, чрез които се получава фурнир, и съответно те дават 3-те вида суров фурнир, които се използват най-често в индустрията. Всеки вид обработка дaва фурнир, отличаващ се с различните си шарки, което неминуемо се отразява и на качеството му. Според последващата обработка, фурнирът се дели на други видове – т. нар. суров фурнир, фурнир върху хартия, фурнир, подплатен с дърво, реконструиран фурнир и др., като всеки вид има своe специфично приложение.

В света на обзавеждането основната конкуренция на фурнированите мебели са мебелите от масив. Предимствата на мебелите с фурнир обаче са немалко – освен красотата им, те са и много по-издръжливи от масивните. Докато мебелите от масив са по-податливи на напукване и деформиране, при правилна употреба възможността това да се случи с фурнировани мебели е по-малка поради спецификата му на производство и обработка. Освен това употребата на фурнир е по-екологична, тъй като при изработването на такава мебел се използва много по-малко дърво, отколкото ако същата се направи от масив. Един дънер би могъл да се употреби за покриването на десетки мебели с фурнир, докато ако се използва за направа на обзавеждане от дърво, ще са нужни далеч повече дървета, което се отразява не само на цената, но и на околната среда.

Приложението на фурнира е широко и не е само в мебелната индустрия, но и при декорацията. Но без съмнение, дом или офис, обзаведен с мебели с естествен фурнир, изглежда много стилно и впечатлява посетителите. Където и да решите да обзаведете с фурнировани мебели, със сигурност ще постигнете прекрасен резултат, който ще ви радва години наред.

Екипът на Мебели СЪНИ

Още публикации

Да поканим природата в офиса - картина от изцяло естествени материали

Поканете природата у дома или в ...

През юли всички кашпи са с 15% намаление!

През този месец предлагаме всички кашпи с -15%. Намалението важи както за комплекти, така и за единични бройки....

Картини от скандинавски полярен мъх в шоурум МЕБЕЛИ СЪНИ

Селекция от 3D Арт картини от истински скандинавски мъх са изложени в шоурума ни на бул. Андрей Ляпчев блок 261В....

Виж всички статии »
Харесайте ни във Фейсбук!
Всички промоционални стоки можете да откриете тук.