Sunny Furniture Logo
Мебели СЪНИ
Назад

Как еволюцията на офис пространствата отразява промяната в отношението към работата

Публикувано на 05-12-2016 в 17:44 ч.

Още от зората на  днешния тип модерни компании дизайнът на офис пространствата се е променял многократно: от отворен към сепариран, от силно интерактивен към по-самостоятелен, от строго работен към по-лежерен. Ето как с течение на годините промяната в отношението на служителите към работата се е отразила и в интериора на офиса.

1. Тейлъризъм (ок. 1904 г.)

Американският инженер Фредерик Тейлър бил обсебен от идеята за ефективност и надзор на работното място. Той се счита за един от първите хора, създали офис пространството като такова. Тейлър струпвал множество от служители заедно в едно общо голямо отворено пространство, а шефовете ги наблюдавали от лични кабинети.

2. Bürolandschaft или офис изглед (ок. 1960)

Немското bürolandschaft донася на работното място в Щатите социалистическите ценности на Европа от 50-те години на 20-ти век: ръководството вече не се позиционирало в отделни кабинети, но общия изглед на пространството се запазил.

3. „Екшън“ офис (1968)

Bürolandschaft вдъхновил прочутия дизайнер Херман Милър да създаде продукт, базиран на новата философия за работното място. „Екшън“ била първата мебелна бизнес система от модули с ниски прегради и приспособими работни плотове, която се произвежда и днес и продължава да бъде широко употребявана. Вероятно знаете системата „екшън“ с по-често срещаното наименование „кубична“.

4. Куб-ферма (ок. 1980)

Тази концепция за разделение на офис пространството използва „кубчетата“ на Милър на ᶯ-та степен, като запълва залите с кубични системи от край до край. С повишаването на ранговете на средните мениджъри се сформирала нова класа от служители, които били твърде „важни“, за да бъдат поставени на обикновено бюро, но недостатъчно, че да получат елитен кабинет. Затова били позиционирани в малки офис пространства с високи модулни стени – най-евтиният начин за справяне с проблема. Така се родили моретата от кубични работни места.

Виртуален офис (ок. 1994)

Виртуалният офис, появил се за кратко в началото на 90-те г. на 20-ти век, бил провал от самото си начало. Служителите нямали лични бюра, грабвали лаптопите си сутрин и тичали в офиса, за да си запазят място. Продуктивността намаляла значително и фирмите бързо се отказали от тази (и без друго) налудничава идея. Днес тази идея е развита по напълно различен начин и под „виртуален офис“ се разбира съвсем друг вид работа, нямащ общо със злощастния опит в началото на 90-те г. на миналия век.

5. Залите за служители днес

През изминалите 10-15 години интериорните дизайнери се опитват да разделят куб-фермите и да окуражат интерактивността и комуникацията между служителите. Някои създават системи с подвижни полуотворени прегради и свързани бюра, които разделят работното пространство на по-малки зони. Така хората биват стимулирани да работят повече заедно и да общуват по-свободно.

Екипът на Мебели СЪНИ

Още публикации

Да поканим природата в офиса - картина от изцяло естествени материали

Поканете природата у дома или в ...

През юли всички кашпи са с 15% намаление!

През този месец предлагаме всички кашпи с -15%. Намалението важи както за комплекти, така и за единични бройки....

Картини от скандинавски полярен мъх в шоурум МЕБЕЛИ СЪНИ

Селекция от 3D Арт картини от истински скандинавски мъх са изложени в шоурума ни на бул. Андрей Ляпчев блок 261В....

Виж всички статии »
Харесайте ни във Фейсбук!
Всички промоционални стоки можете да откриете тук.