Sunny Furniture Logo
Мебели СЪНИ
Назад

Ползата от домашно отгледаните подправки

Публикувано на 21-04-2017 в 16:28 ч.

Пролетта е най-подходящият сезон за засаждане на собствена билкова градинка, било то в сандъчета на перваза на прозореца, на балкона или в двора. Отглеждането на билки у дома изисква минимални усилия, а ползите са целогодишни. Ако опитате, бързо ще усетите удоволствието от това да подправите вечерята или да си сварите чай от прясно откъснати подправки.

Първата стъпка към засаждането на билки е сдобиването с подходящи съдове, почвени смеси, малко пясък и камъчета за дренаж. Следва изборът на растения. Разнообразието е богато, а отглеждането на някои от най-популярните подправки не е никак сложно. Можете смело да опитате с риган, босилек, магданоз, копър, мащерка, розмарин, лавандула. Ако садите в градина, можете да пробвате и с ягоди и малини, обикновено се хващат и ако не богата реколта, ще ви донесат поне удоволствието от това да си откъснете съвсем пресен плод собствено производство.

За да засеете избраните билки, най-напред направете дренаж на дъното на съда. За засаждане на подправки са много подходящи сандъчетата, затова ако имате къде да ги поставите, ви препоръчваме да се спрете на тях. Поставете на дъното камъчетата (в зависимост от дълбочината им дренажът може да бъде от 1 до 4-5 см) и ги покриите с почва до малко над средата на съда. След това поръсете семената, сложете слой пясък (не много дебел), слой почва и полейте обилно. Желателно е да подържите на закрито сандъчетата за известно време. След като се стабилизират, можете да ги изкарате и на балкона. Останалото е още по-лесно: поливайте ги редовно, но не прекалено много. Когато поникнат няколко сантиметра, можете да ги разсадите в други съдове, ако са прекалено нагъсто, за да поникнат добре и да се стабилизират. През лятото трябва да поливате ежедневно растенията, за да не се изсушава прекалено почвата. Когато ви е нужно, можете да късате листенца или пък да подрязвате цели стебла, това ще позволи на растенията да се подновяват. В края на лятото можете да съхраните израсналите подправки, като ги изсушите и поставите в буркани, а някои растения позволяват и да бъдат замразени (например копърът и магданозът).

Ползите от отглеждането на свежи билки и подправки в домашни условия са големи. Получавате растения, израсли без вредни торове, можете по всяко време да добавите към ястията си свежест, а освен това повечето подправки имат и лечебни свойства. Например, розмаринът действа укрепващо на имунната система и гони натрупаните стрес и психическа умора; босилекът помага при проблемни венци, а също така и пречи на възпалителните процеси в отделителната и дихателната системи; запарката от мащерка също е много полезна за дихателните пътища – има облекчаващо действие при кашлица, бронхит, болки в гърлото, а с антисептичното си действие помага и при възпаления на кожата; риганът е нож с две остриета – засилва перисталтиката на червата, но и възбужда апетита; лавандулата е всеизвестна с успокояващото си действие върху нервната система, помага при безсъние, през летните месеци гони комари, а в изсушен вид пази от молци; за най-малките членове на семейството пък чаят от семена на копър прави чудеса, пресичайки коликите на бебетата.

Затова не му мислете много – усилията по засаждането и отглеждането на подправки са нищожни в сравнение с множеството ползи, които можем да извлечем от тях.

Екипът на КАшПА

Още публикации

Да поканим природата в офиса - картина от изцяло естествени материали

Поканете природата у дома или в ...

През юли всички кашпи са с 15% намаление!

През този месец предлагаме всички кашпи с -15%. Намалението важи както за комплекти, така и за единични бройки....

Картини от скандинавски полярен мъх в шоурум МЕБЕЛИ СЪНИ

Селекция от 3D Арт картини от истински скандинавски мъх са изложени в шоурума ни на бул. Андрей Ляпчев блок 261В....

Виж всички статии »
Харесайте ни във Фейсбук!
Всички промоционални стоки можете да откриете тук.