Sunny Furniture Logo
Мебели СЪНИ
Назад

Произходът на офис стола

Публикувано на 27-04-2017 в 16:35 ч.

Столът е с вековна история, но до периода на Ренесанса е бил използван като символ на статус в обществото и не толкова за нормална всекидневна употреба.  Седенето като цяло и особено седенето на работното място било запазено само за привилегированите поне до около 16 век. Сядали само тези, които били силните на деня. С други думи – тронът е предшественикът на стола в съвременния свят. Първите описания на седящи хора са били направени в Древен Египет и изобразяват владетелите на тяхните тронове. Фактът, че някой седял, сам по себе си говорел за силата, мощта, влиянието и авторитета, които този човек имал. Тази привилегия била насочена само към елита, а тенденцията останала в сила до късното Средновековие.

Столът станал по-популярен предмет и по-често използвана мебел през 16 век. С напредването на търговското му приложение се появяват първите хора, които го използват „професионално“.

Офис столът е проектиран за работа зад бюро. Той е въртящ се, с колелца и осигурява добра мобилност.  Томас Джеферсън някъде около 1774 година решава, че столът тип „Уиндзор“, който той е използвал при писането на Декларацията за независимост на САЩ, не е достатъчно практичен и не му осигурява необходимата подвижност и мобилност, затова го модифицира до приблизително днешния офис стол. Джеферсън  прави поправка в дизайна на един от своите столове тип „Уиндзор“, като между седалката и рамката на краката поставя платформа с ос; това позволява на горната част на стола да се върти около оста на долната. По-късно Чарлс Дарвин слага колелца на един от своите работни столове за по-бързо придвижване, докато работи. Въртящият се стол с колелца става популярен, когато започва неговата по-широка употреба от счетоводителите по онова време, чиито счетоводни книги се простирали на няколко бюра и им трябвала мобилност и бързина да достигат от едната част на работната счетоводна книга до другата.

С появата на Тейлъризма, чиято основа е в дисциплината, прецизността и технологическия подход, както и с появата на първата пишеща машина, се свързва и направата на въртящия се офис стол в по-осъвременения вариант, в който ние го познаваме. Типичният офис стол, като този, проектиран от Тен Айк, всъщност е бил доста прозаичен и стандартен, с 3 или повече крака, дървена седалка с механизъм за повдигане и леко накланяне на облегалката. За съжаление, дървената седалка го правела неудобен за седене и предизвикващ болки в гърба и лошо позициониране на гръбнака.

Ергономията – тази магическа дума – която се появява през 50те години на 20 век, променя коренно облика на офиса – инженери и дизайнери конструират съвременния въртящ се стол и откриват нови хоризонти в офис мебелирането. Целта на тази нова наука била да адаптира и подобри условията на работа в офис средата, като обърне вимание на нуждите на работещите и ги освободи от дискомфорта на офис столовете от миналото. Така ергономията въвела норми и стандарти, както и нови механизми, които направили съвременните офис столове като машини, с различни функции за удобство и комфорт на служителя. В началото те били дори прекалено сложни за употреба и се наложило редуциране на сложността на механизмите.

В края на 70те години на 20ти век било наложено, че освен да отговаря на изискванията на ергономията, съвременният офис стол трябва да бъде лесен и приятен за употреба. Столът FS Line, създаден от Клаус Франк за Wilkhahn през 1979 година, бил първият широко използваем офис стол. “Да седим без шофьорска книжка” е мотото, което Wilkhahn използват за тази емблематична серия столове, които компанията създава преди повече от 30 години. Те правят откритие със своето проучване на влиянието, което работният стол има върху човешкото здраве и комфорт.

Симбиоза между дизайн и функционалност е днешното съвременно решение за офис стол. Техническата сложност на стола не е водеща в избора, а неговият комфорт и приложение в конкретната офис среда. След ерата на изцяло изработените от дърво столове и тази на прекалено високо технологични и със сложни механизми, идва и ерата на стола на функционалността. Столът вече не е символ на статус и йерархическо надмощие. Днес той има приятен дизайн, добри ергономични показатели и е лесен и удобен за използване.

 

Екипът на Мебели Съни

Още публикации

Да поканим природата в офиса - картина от изцяло естествени материали

Поканете природата у дома или в ...

През юли всички кашпи са с 15% намаление!

През този месец предлагаме всички кашпи с -15%. Намалението важи както за комплекти, така и за единични бройки....

Картини от скандинавски полярен мъх в шоурум МЕБЕЛИ СЪНИ

Селекция от 3D Арт картини от истински скандинавски мъх са изложени в шоурума ни на бул. Андрей Ляпчев блок 261В....

Виж всички статии »
Харесайте ни във Фейсбук!
Всички промоционални стоки можете да откриете тук.