Sunny Furniture Logo
Мебели СЪНИ
Назад

Импатиенс (Циганче)

Публикувано на 18-05-2017 в 15:41 ч.

Обновяването на градината и балкона не приключва с края на месец април. Майските дни дават възможност за засаждане на множество красиви цветя, на които да се любуваме през цялото лято. Едно от тях е многогодишното тревисто растение импатиенс, или както е по-известно у нас – циганче.

Циганчето е едно от най-популярните цъфтящи растения, което се чувства чудесно както в градината и на балкона, така и на закрито. Произхожда от тропическите гори на Източна Африка, но днес вече е разпространено на много места по света. То е многогодишно вечнозелено растение, но извън тропическия климат се отглежда главно като едногодишно. Има богато разнообразие от видове и цветове – оранжево, лилаво, циклама, бяло, синкаво, розово, наситено червено. Едни цъфтят едноцветно, други – двуцветно, изпъстрени на ивици, точки и др. Повечето разновидности формират ниски куполи на височина от 20 до 60 см и обикновено се разпростират на почти същата широчина. Някои видове (l.balsamina например) са подходящи за топли и слънчеви места, а други предпочитат по-влажни и сенчести локации. Растението не е капризно и е подходящо за начинаещи любители на цветята.

Циганчето не е особено взискателно към почвата. През лятото се нуждае от обилно поливане, а през зимата – по-умерено. За едно растение ще ви свърши работа и кашпа с диаметър около 20 см, но ако решите да засадите 2-3 на едно място, изберете по-голям съд. Хубаво е да се направи дренаж от пясък и перлит, който да регулира влажността в корените. Ако е необходимо пресаждане, можете да го направите в периода от февруари до октомври. Важно е да не забравяте, че импатиенсът не може да зимува навън, затова го прибирайте или си купувайте разсад ежегодно.

Благодарение на издръжливостта на циганчето и на по-тъмно, можете да го поставите и на сенчесто място, където други растения не виреят. Така имате възможност да украсите дори и най-тъмните кътчета на терасата или градината си.

Екипът на КАшПА

Още публикации

Да поканим природата в офиса - картина от изцяло естествени материали

Поканете природата у дома или в ...

През юли всички кашпи са с 15% намаление!

През този месец предлагаме всички кашпи с -15%. Намалението важи както за комплекти, така и за единични бройки....

Картини от скандинавски полярен мъх в шоурум МЕБЕЛИ СЪНИ

Селекция от 3D Арт картини от истински скандинавски мъх са изложени в шоурума ни на бул. Андрей Ляпчев блок 261В....

Виж всички статии »
Харесайте ни във Фейсбук!
Всички промоционални стоки можете да откриете тук.