Sunny Furniture Logo
Мебели СЪНИ
Назад

150 години от рождението на Франк Лойд Райт

Публикувано на 10-06-2017 в 09:27 ч.

 

 „... аз не само имам намерение да съм най-великият архитект, който някога е живял, но имам намерение да бъда най-великия архитект, който някога ще живее. Да, аз възнамерявам да съм най-великият архитект на всички времена.“

Франк Лойд Райт е считан за най-великия американски архитект и един от най-влиятелните архитекти на ХХ век. На 8.06.2017 г. се навършиха 150 години от рождението на именитата личност. След смъртта му през 1959 г. Американският институт на архитектите определя 17 от неговите сгради за шедьоври и културно наследство. Франк Лойд Райт е бил новатор и човек, изпреварил времето си. Той и неговите архитектурни решения били противоречиви и вдъхновяващи едновременно. Франк Лойд Райт казва, че „архитектът трябва да е пророк...пророк в истинския смисъл на думата...ако не може да види поне 10 години напред в бъдещето, не трябва да нарича себе си изобщо архитект“.

Характерно за него е, че е черпил вдъхновение от различни епохи и култури и е вярвал, че за всеки човек има подходяща сграда – не се е ограничавал в един-единствен стил. „Трябва да има толкова стилове сгради, колкото хора, и толкова разлики, колкото различни индивиди има. Човек, който има индивидуалност, има право на свое изразяване и на своя среда.“

Райт е баща на органичната архитектура и според него трябва да се проектира и строи не просто една сграда, а такава, която да бъде в пълна хармония с ландшафта и неразривна част от пейзажа. Или както казва самият Райт „една сграда трябва да изглежда така, като че ли расте лесно от само себе си, и да е в хармония със заобикалящата я среда.“ Това е в основата на философията на бащата на „органичната архитектура“. Типичен негов почерк е, че при изпълнението на своите проекти той използва местни материали, характерни за дадената географска ширина.

Франк Лойд Райт създава прочутия „прериен стил“, който съчетава сгради с ниски покриви, надвиснали стрехи и комини в средата. От там архитектурните му предложения еволюират в създаването на стила „textile“, почерпан от архитектурата на маите и още по-изчистените линии. Франк Лойд Райт живее и твори известно време в Япония и течението „органичнен стил“, което той създава, е повлияно главно от там.

Следващото негово професионално увлечение е създаването на стил „юсон“, произлизащ от един проек на Райт, в който трябвало да построи за клиентите си от средната класа нескъпи къщи, които нарича „юсоновски“ или „североамерикански“, от съкращението U.S.O.N.A. (Unites States of Nothern America). В този период Райт строи и нежилищни здания, сред които най-известна е бизнес сградата на компанията „Джонсън Уакс“ (1936 – 1939) в Расин, Уисконсин. В центъра на конструкцията е голяма работна зала с дървовидна колонада, която се разширява към върха. Дървовидната структура се повтаря и в сградата с лабораториите, отворена за ползване през 1950 година. Тя е на четиринадесет етажа, помещенията й се групират около централно ядро – „ствол“, в който са асансьорните шахти, а етажите се разтварят от централния пилон като клоните на дърво и се редуват – квадратните етажни плочи образуват скелета на сградата, а между тях са вписани други кръгли плочи.

Райт създава и друго забележително творение, като проектира още една емблематична за времето си многоетажна офис сграда – 19-етажния небостъргач Прайс Тауър (1952). Той е истинско революционо чудо за архитектурната и инженерната мисъл по онова време.

Франк Лойд Райт е модерен магьосник, който прави истински чудеса за нашия свят - човек с неизчерпаема енергия и идеи, творец с много таланти, оставил забележителна диря в историята на съвременната архитектура.

Екипът на Мебели СЪНИ

Още публикации

Да поканим природата в офиса - картина от изцяло естествени материали

Поканете природата у дома или в ...

През юли всички кашпи са с 15% намаление!

През този месец предлагаме всички кашпи с -15%. Намалението важи както за комплекти, така и за единични бройки....

Картини от скандинавски полярен мъх в шоурум МЕБЕЛИ СЪНИ

Селекция от 3D Арт картини от истински скандинавски мъх са изложени в шоурума ни на бул. Андрей Ляпчев блок 261В....

Виж всички статии »
Харесайте ни във Фейсбук!
Всички промоционални стоки можете да откриете тук.