Sunny Furniture Logo
Мебели СЪНИ
Назад

Продуктивността и идеалната офис температура

Публикувано на 23-06-2017 в 16:14 ч.

Да намерим идеалната температура на офис помещението, в което работим, е ключово за нивото на нашата работоспособност. Дори минимални температурни колебания от по няколко градуса могат да имат значително влияние върху концентрацията и ангажираността на служителите.

В продължение на десетилетия проучванията в областта показвали, че идеалната температура за офис трябвало да е между 21° и 23°. Тези изследвания обаче се базират на данни от началото на 20-ти век, когато повечето служители били мъже. Актуалната ситуация вече е различна, тъй като в последните десетилетия на миналия век голяма част от работната сила вече се състояла и от жени.

Проучване, направено през 2015 година доказва, че устройството на женското тяло и химическите реакции, случващи се в него, се различават до толкова от мъжките, че трябва да се вземат под внимание при определянето на идеалната температура за офис помещенията. Жените имат малко по–бавен метаболизъм, което ги прави по–податливи на студ. Когато става въпрос за оптимална температура на помещение, освен съотношението мъже/жени е желателно да се преценят дизайна и конструкцията на сградата. Големи прозорци и витрини правят мястото по-зависимо от външната температура, докато високите тавани са причина за неравномерното разпределение на въздуха, което от своя страна води до допълнително натоварване на отоплителната или охладителната система.

Ако предположим, че температурата на въздуха в един офис е ключов фактор в представянето на служителите и тяхната продуктивност, то опроделено трябва да споменем, че по-високите температури категорично понижават продуктивността и работоспособността. За да се установи идеалната температура за работа, също би следвало да се вземе под внимание и влажността на помещението. Ако тя е по-голяма, това предразполага към изпотяване и умора. Високата влажност кара хората да се чувстват потиснати, а пък ниската дразни носа, гърлото и кожата, като причинява дискомфорт. Висока или ниска, влажността влияе върху това как човек усеща температурата на въздуха. Следователно поддържането на комфортна влажност на въздуха – около 40%, е здравословно и води до повишаване на продуктивността.

Екипът на Мебели СЪНИ

Още публикации

Да поканим природата в офиса - картина от изцяло естествени материали

Поканете природата у дома или в ...

През юли всички кашпи са с 15% намаление!

През този месец предлагаме всички кашпи с -15%. Намалението важи както за комплекти, така и за единични бройки....

Картини от скандинавски полярен мъх в шоурум МЕБЕЛИ СЪНИ

Селекция от 3D Арт картини от истински скандинавски мъх са изложени в шоурума ни на бул. Андрей Ляпчев блок 261В....

Виж всички статии »
Харесайте ни във Фейсбук!
Всички промоционални стоки можете да откриете тук.