Офис

Защо е полезно да отглеждаме растения в офиса?

Декорирането на офиса с живи растения е нещо не само красиво, но и изключително полезно, като същевременно не е трудно за изпълнение и всеки би могъл да се възползва от свойствата на цветята. Ползите – както физически, така и психологически, са многократно доказвани в различни научни изследвания и експерименти. Растенията косвено дори подпомагат спестявания на работното място. Тук ще ви запознаем с някои от основните причини да си вземете поне едно цвете в офиса.

Живите растения намаляват стреса

Изследване, проведено през 2010-та в Австралия, показва значително намалени показатели на стрес и други негативни състояния в офиси, където има растения:

–        Напрежение/тревожност: 37% по-малко

–        Депресия/потиснатост: 58% по-ниска стойност

–        Гняв/враждебност: 44% по-малко

–        Преумора: 38% по-малко

Изследването заключава, че „дори само едно растение на работно място може да осигури значимо повдигане на духа на служителите и така да увеличи доброто състояние и продуктивността на хората“.

Сградите и офис помещенията, в които има живи растения, са по-успокояващи и приятни за посетителите и служителите, осигуряват по-цветна и отпускаща среда и създават по-добра атмосфера за работа. Ефектите обаче не са само психологически. Доказани са и физиологически ползи, като намалено кръвно налягане, а тъй като растенията ни карат да се чувстваме по-комфортно, това от своя страна намалява стреса.

Продуктивността се повишава

Познавателните задачи, концетрацията и фокуса се подобряват при наличието на живи растения, което несъмнено влияе положително на продуктивността на работното място. Множество изследвания показват, че в по-благоприятна среда се допускат по-малко грешки, задачите се приключват по-бързо, а при служителите, работещи на компютър, продуктивността се повишава с 10 до 15%. По-високото ниво на концентрация се обяснява със способността на растенията да понижават нивата на въглероден диоксид във въздуха.

Намаляват болестите и отсъствието от работа

С добавянето на растения в офиса отсъствията от работното място намаляват с до 50%, а болести като грип и настинка намаляват с до 30%. Понижаването на нивата на тези показатели влияе изключително положително върху продуктивността и разходите във фирмата на годишна база.

Растенията осигуряват по-чист въздух

Ако искате да подобрите качеството на въздуха в офиса, на всеки 3-ма служители добавете по 1 растение. Така можете да намалите количеството на въглероден диоксид с до 50%, а също и на прахта (с до 20%), бактериите и плесените. Освен това при правилно разположение на растенията из офиса те ще осигуряват по-висока влажност на въздуха (с до 20%), което ще намали болести като дразнещо гърло и суха кашлица, причинени от климатиците. Именно това гарантира по-здравословна среда и по-малко болни служители.

По-малко шум

По-малко познато предимство на растенията е способността им да намаляват фоновия шум в офиса с до 5 децибела. Това позволява на служителите да се концентрират по-добре върху работата си и създава по-приятна работна среда.

Увеличава се креативността

Според изследвания растенията увеличават креативността с 15%. Според някои теории наличието на растения провокира древни инстинкти у хората, които дават сигнал, че около нас има храна (плодове, листа и др.), което успокоява нервната система, прави ни по-спокойни, щастливи и с повече идеи в главата.

Растенията ни карат да изглеждаме по-здрави

Поради способността им да овлажняват въздуха, растенията намаляват сухата кожа с до 20%, което ни кара да изглеждаме по-добре и да се чувстваме по-свежи.

Биофилията – нужда от Природата

В книгата си Биофилия (1984) харвардският биолог Е. О. Уилсън излага теорията, че хората притежават естествена склонност да бъдат близо до природата и до други живи същества. От тогава терминът биофилия се използва, за да описва вътрешната нужда на човека от природа. Затова не е изненадващо, че много служители, работещи в съвременните огромни офис пространства с „кубични“ бюра, споделят тази философия. Нуждата от връщане към природата е съвсем естествена, тя е част от всички нас.

Кои са най-подходящите растения за офиса?

Отглеждането на растения в офиса се нуждае от малко подготовка поради по-особените условия на работното място, като климатик, периоди, когато няма никого в офиса, и др. под. Затова трябва да се подходи отговорно към избора на подходящи растения. Такива са алое, кактусите, сукулентните и др. С тях ще ви запознаем по-подробно в следващите ни статии. До тогава помислете къде бихте могли да поставите цветя в офиса, а ние ще осигурим подходящите кашпи за тях.

Коментарите са изключени за Защо е полезно да отглеждаме растения в офиса?
bg_BGBulgarian