Офис

Бюрата в Овалния кабинет

Откакто Овалният кабинет става място за решаване на световната съдба, американските президенти, помещавали се в него, са сменили само 6 бюра. Всяко едно от тях има своята завладяваща история, която ние ще ви прeдставим.

Безспорният фаворит като избор за работно място е Бюрото на Решителния. По-голяма част от американските президенти, в частност и настоящия – Джо Байдън, избират да седят зад Бюрото на Решителния. Подарено на президента Ръдърфорд Хейс през 1880г. от кралица Виктория в знак на благодарност за намерения, ремонтиран и върнат на Великобритания кораб Resolute (Решителния), бюрото на Решителния символизира сърдечност и доброта, с които явно повечето американски президенти биха искали да се асоциират. Историята му е наистина впечатляваща, тъй като е направено от дъбов материал, взет от британския военен кораб Resolute, който е бил изоставен в арктически води от флота на кралица Виктория през 1853. По-късно корабът бил открит от американски китоловен кораб. След ремонтът, той бил изпратен обратно на Великобритания в знак на добра воля. След като Решителния бил спрян от експлоатация през 1879 година кралица Виктория наредила да бъде направено бюро от материала на кораба, което тя подарила на тогавашния президент на Съединените американски щати – Ръдерфорд Хейс. Самото бюро има плакет, на който е изписано благодарствено послание. По заповед на кралица Виктория бюрото на Решителния било богато декорирано с красива дърворезба с извивки. Плоча с надпис, описващ произхода му, както и червената кожа на плота, са неговите емблематични черти.

Бюрото на президента Рузвелт е всъщност първото станало част от Овалния кабинет. То е изработено специално за Теодор Рузвелт от Чарлс Фолън МакКим от МакКим Мид и Уайт през 1903 година. Бюрото Рузвелт е служило на няколко президента след него – като Удроу Уилсън, Уорън Хардинг, Калвин Кулидж, Хърбърт Хувър. След пожарът през 1929 бюрото Рузвелт е заменено с бюрото Хувър. Въпреки че било непокътнато от пожара, то все пак е отстранено и складирано. През следващите 16 години това бюро не е влизало в експлоатация. При президента Труман то е върнато в Овалния кабинет и използвано до 1961.

Бюрото Уилсън е следващото в класацията по предпочитание. Президентът Никсън използва препратка към това бюрo в свое обръщение, казвайки, че е принадлежало на Удроу Уилсън, но всъщност бюрото никога не е влизало в Овалния кабинет. То е било част от интериора на Капитол Хил, но не и в „главна роля“ в Овалния офис.

Бюрото Джонсън е изработено от ведомствени мебелисти на Сената в периода 1906 – 1926  от махагон. Линдън Джонсън го използва когато влиза в Сената и по-късно като вицепрезидент в Белия Дом. 1963 Линдън Джонсън, вече като президент на САЩ, премества бюрото в Овалния кабинет. 

Бюрото Хувър става част от интериора на Овалния кабинет през 1929 година след пожар в Белия дом. То е използвано от Франклин Рузвелт през целия му 12 годишен мандат. Бюрото Хувър е тъмно на цвят и с чекмеджета само от страната, на която седи президента. Арт деко детайлите са неговите отличителни черти.

Бюрото C&O е създадено от „Chesapeake and Ohio Railroad Co“ и е с най-краткотрайна история в Овалния офис. То е принадлежало на Джордж Буш и той е единственият американски президент, който го e ползвал през мандата си от 1989 до 1993 година.

Коментарите са изключени за Бюрата в Овалния кабинет
bg_BGBulgarian